Pilot gestart in afdelingen Haaglanden en Brabant Noordoost
NVM heeft samen met verduurzamingsspecialist SamenGroen een online verduurzamingsportal ontwikkeld voor makelaars én huizenkopers. Nooit eerder kreeg je als koper de mogelijkheid om voor aankoop te weten waar je aan toe bent. Dankzij de verduurzamingsportal van NVM en SamenGroen is dit nu wel mogelijk. Zodra een woning in de verkoop gaat, wordt op basis van de algemene kenmerken van de woning een begeleidend verduurzamingsadvies opgesteld.
Potentiële kopers helpen verduurzamen
Potentiële kopers worden zo snel en laagdrempelig op weg geholpen bij hun eerste
verduurzamingsstappen. In het advies staat aangegeven welke maatregelen genomen kunnen
worden om de woning in fasen te verduurzamen. De maatregelen zijn tevens voorzien van een
eerste kostenindicatie voor de uitvoering. De verkopend makelaar kan het advies direct aan de
verkoopdocumentatie toevoegen.
Advies op maat
De website die de adviezen genereert is toegankelijk voor makelaars en geïnteresseerde kopers. Het
verduurzamingsadvies is gebaseerd op de gegevens van de woning en het energieverbruik (gas en
elektriciteit) van een gemiddeld gezin. Kopers kunnen indien gewenst zelf een advies op maat
samenstellen, dat beter aansluit bij de eigen situatie en wensen. Dit doen ze door in te loggen en
aanvullende gegevens over de persoonlijke situatie in te voeren.
Pilotfase
Op 11 november is de website (https://www.samengroen.com/nvm) in gebruik genomen voor
de ca. 40 deelnemende makelaars in de regio’s Haaglanden en Brabant Noordoost. De pilotfase
loopt tot de zomer van 2020. Daarna worden de resultaten geëvalueerd. Het is de bedoeling dat de
service vervolgens landelijk wordt uitgerold en op termijn meerdere realisatiepartijen aanhaken.
Rol voor makelaars en taxateurs bij verduurzamingsopgave
De verduurzamingsopgave en de energietransitie hebben de komende decennia een grote invloed
op de Nederlandse vastgoedmarkt. NVM steunt de duurzame ambities zoals die onder meer zijn
vastgelegd in het Klimaatakkoord en ziet in dit kader een belangrijke rol weggelegd voor de
makelaars en taxateurs van ons land. Met dit nieuwe makelaarsplatform wordt concreet onderzocht
hoe NVM-makelaars actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van koopwoningen.
Voor meer informatie neem contact op met
90% van kopers heeft al voor EPG gekozen
Goede Morgen is een NOM-project van ontwikkelaars en bouwers Janssen de Jong en Hendriks Coppelmans in het zeer duurzame Geerpark in Vlijmen. In fase 2 van Goede Morgen (53 woningen) werd aan de kopers van de woningen bij het storings- en onderhoudscontract tegen een meerprijs ook een verzekerde Energie Prestatie Garantie (EPG) aangeboden. Inmiddels heeft 90% van de kopers voor deze extra zekerheid gekozen.
Nul-op-de-meter en Energie Prestatie Garantie
Alle 53 woningen in fase 2 van Goede Morgen zijn nul-op-de-meter (NOM). Dat betekent dat elke woning gemiddeld over een jaar genomen net zoveel energie opwekt als er gebruikt wordt. De energierekening is daardoor heel laag of zelfs nul, en er is geen gasaansluiting. In Goede Morgen woont men - in principe - dus heel duurzaam. Door bij het storings- en onderhoudscontract tegen een meerprijs ook een (optionele) Energie Prestatie Garantie af te sluiten is de koper er bovendien keihard van verzekerd dat de NOM-nieuwbouwwoning gedurende 10 jaar na oplevering het te verwachten rendement behaalt.
Inmiddels hebben 48 kopers al voor deze extra zekerheid gekozen. Twee woningen zijn op het moment van publicatie van dit bericht nog niet verkocht. Twee kopers waren niet geïnteresseerd, één moet nog beslissen. Deze cijfers zijn bekendgemaakt door garantie-instituut SWK, dat garant staat voor de energieprestaties van Goede Morgen.
Consument heeft behoefte aan garanties
In een reactie op deze cijfers zegt Anton Sinke (directeur en oprichter SamenGroen): “Het lijkt gemakkelijk om te zeggen ‘I told you so’, maar wij zijn niet verbaasd over dit resultaat. SamenGroen heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van de EPG vanuit de filosofie dat de consument in de basisbehoefte heeft aan twee dingen als het gaat om verduurzaming: inzicht in het eigen verbruik via monitoring, en keiharde garanties op de beloofde energieprestaties. Dat zeggen wij niet als enige. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit een recent onderzoek van het NIBUD, waarin wordt gesteld dat het afgeven van een garantie op de beloofde energieprestatie een belangrijk instrument is om de afwachtende houding van huiseigenaren te doorbreken, als het gaat om investeren in verduurzaming van de eigen woning.”
De EPG is in samenwerking ontwikkeld door SamenGroen, SWK, BouwGarant, AON en een internationale herverzekeraar. SamenGroen levert al sinds 2016 de bijbehorende IT-diensten aan de professionele bouwwereld en aan de landelijke garantie-instituten SWK en BouwGarant.
Meer weten over de Energie Prestatie Garantie?
Neem dan contact op met:
In mei 2019 publiceerde het NIBUD (Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) een onderzoek van Corinne van Gaalen, Marcel Warnaar en Sanne Lamers, getiteld “Verduurzaming: een heilig huisje in aanbouw? - Obstakels van huiseigenaren in beeld”. De onderzoekers hebben bekeken welke factoren bepalen of Nederlandse huiseigenaren nu al bereid zijn om te investeren in de verduurzaming van de eigen woning.
43 procent wacht af
De conclusie van het onderzoek is dat 43 procent van de Nederlandse huiseigenaren niet van plan is om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat men niet weet welke financiële regelingen er vanuit de overheid verwacht kunnen worden. Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt. Door te wachten met verduurzaming, hebben eigenaren nu mogelijk onnodig hoge energierekeningen en lopen zij het risico dat hun huis minder waard wordt, aldus de onderzoekers.
Reactie SamenGroen op het onderzoek
Wat SamenGroen betreft zijn er meer leerzame conclusies te trekken uit het NIBUD-onderzoek.
1. Gebouwgebonden financiering is een nieuw instrument dat nog niet is uitontwikkeld, maar desondanks blijkt uit het onderzoek dat de consument nu al interesse heeft in het concept. Daarom roept SamenGroen de Haagse politiek en alle andere stakeholders op om hier notie van te nemen en vaart te zetten achter de doorontwikkeling van dit innovatieve instrument.
2. Garantie afgeven op de beloofde energieprestatie is ook een belangrijk instrument om de consument in beweging te krijgen. SamenGroen is hier al jaren van overtuigd. Vandaar dat we enkele jaren geleden al in samenwerking met een internationale herverzekeraar een (wereldwijd) uniek garantieproduct voor consumenten hebben ontwikkeld: de Energie Prestatie Garantie. Dit product geeft volgens SamenGroen een zeer stevig fundament om het vertrouwen (terug) te winnen van de eindgebruiker. Dit wordt bevestigd door het NIBUD onderzoek.
SamenGroen levert al sinds 2016 IT-diensten behorend bij de Energie Prestatie Garantie aan de professionele bouwwereld en aan de landelijke garantie-instituten SWK en BouwGarant. Zo geeft SamenGroen de consument inzicht in zijn energieverbruik én we geven extra vertrouwen door middel van een langdurige keiharde garantie op de beloofde energieprestaties.
Meer weten over de Energie Prestatie Garantie?
Neem dan contact op met:
Als makelaar ben ik bovenmatig geïnteresseerd in de relatie
tussen duurzaamheid en waardebehoud van woningen. Zeker omdat ik me de
afgelopen 10 jaar zeer actief met duurzaamheid en vastgoed heb
beziggehouden. De onderstaande publicatie trok dan ook mijn aandacht.
Koopwoningen met een
energielabel A of B leveren ruim € 6.000 meer op. Daarnaast staan ze
gemiddeld een maand korter in de verkoop.
Zekerheid dat de beoogde energieprestatie van de woning wordt gerealiseerd. Dat is wat de EnergiePrestatieGarantie biedt. Meeùs en SamenGroen ontwikkelden dit product voor en met SWK en BouwGarant. Als eerste in Nederland wordt nu een verzekerde EnergiePrestatieGarantie aangeboden.
De EnergiePrestatieGarantie geeft (toekomstige) huizenbezitters de zekerheid dat energiebesparende maatregelen juist worden uitgevoerd en dat deze ook daadwerkelijk leiden tot een energiezuinige woning. Als blijkt dat de woning toch niet voldoende presteert, kunnen aanvullende maatregelen worden getroffen of kan er sprake zijn van een schadevergoeding.